Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Sony @7 III
Geschreven: 16 februari 2021
Op een of andere manier was deze test die ik al een keer geschreven had spoorloos verdwenen. En deze belangrijke camera moet uiteraard wel in mijn overzicht staan. Ook omdat ik de Sony regelmatig in de handen van cursisten voorbij zie komen. En het een goede camera is. Dus de review van e Sony @7 III nog maar een keer opnieuw geschreven. Ook omdat ik een iets andere mening heb dan wat je overal ziet of kijkt op Youtube.
Stacks Image 122

Typisch mirrorless

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat er niet goed is.

En ik heb het al eerder gezien bij ander Sony modellen, maar nu dus in de opvolger van de @7 II is het wederom aanwezig. Net als bij de Fuji camera's. Maar dan nog een tikkie erger.

Fuji heeft als probleem dat het histogram zelden of nooit klopt. Dat heeft de Sony ook. Maar dan komt er nog een extra probleem bij. Het scherm wat gaat knipperen om je te waarschuwen voor uitbijtende hoge lichten knippert te vroeg of noem het te snel. Waar je bij de Fuji nog houvast hebt aan het hoge lichten waarschuwing scherm heb je die houvast niet bij de Sony. En dat is een partij lastig werken!

Zeker als je zoals ik ondertussen ook een cursist probeert te leren fotograferen. Je moet altijd naar je histogram kijken, dat is heel belangrijk! is het gene wat ik het vaakst zeg tegen iedere cursist. Bij de Sony kun je er wel naar kijken, maar het heeft niet zo heel veel zin. Want dat histogram is vaak niet goed uit te lezen. Al hoewel het wel weer iets beter is vergeleken met de Fuji's.

Okay, dan focus je je dus meer op het hoge lichten waarschuwing scherm. Ja, dat is een oplossing, maar niet als die te vroeg gaat knipperen. De @7 III wil je laten geloven dat je uitbijtende delen in je foto hebt terwijl dat helemaal nog niet zo is. Niet goed afgesteld door Sony. Maar dit in combinatie met een niet goed functionerend histogram maakt het toch wel een beetje als met los zand fotograferen. Probeer het beeld maar bij elkaar te houden met een emmer en een schepje.

Het is de reden dat ik nooit deze camera zou kopen. Het behoort een precisie instrument te zijn. Net zoals ik mijn cursisten leer te fotograferen. dat is verdraaid lastig met de @7 III. Het is te doen, maar verre van ideaal.

Fuji was dus aan de beurt, Sony nu ook, en ook Nikon is niet helemaal smetvrij daarmee. het is een typisch mirrorless camera probleem. En ik snap niet waar de fabrikanten het laten liggen. Zo moeilijk is dit niet in te stellen. De Nikon is op dit punt wel de beste en de meest precieze. Hoe dan ook, ik blijf het een rare ontwikkeling vinden in de historie van de spiegelloge camera's. En Sony is op dat gebied degene met de meeste ervaring.
Stacks Image 198
Maar er komen mooie foto's uit de Sony @7 III rollen. Je moet ermee leren werken, met de gebreken. En daar kan ik heel goed mee helpen omdat ik precies weet waar ze zitten. En als je het dan weet dan kan het echt fotograferen gaan beginnen.
Hierboven een vrijs snel geschoten snapshot van passanten. Mooie kleuren, goed scherpte. Mits je maar wat voorbereidingstijd hebt. Omdat het lastiger is tot een goed belichting te komen. Maar moeilijker gaat ook.
Stacks Image 190
De Sony laat ook prachtige kleuren zien. Niets mis mee. De camera heeft wel een licht natuurlijke neiging op ietwat blauwe foto's te maken als je met de AWB fotografeert, maar daar ben je vanaf als je actief zelf de Kelvin waarde kiest voor je witbalans. dan heb je totale controle. En ben je af van die typische koude Sony witbalans. Zie hierboven.

Overal wordt Sony geroemd om zijn snelle AF. Het zal wel waar zijn. daar hebben wij de onderwerpen niet voor gedurende een cursusweek. We zijn meer met langzame onderwerpen bezig. Daar kan ik niet echt een mening overgeven. maar dat de Sony makkelijk en snel scherp stelt en er eigenlijk nooit naast zit, werk wel actief met je scherpstelpunt en laat niet de camera dat voor je kiezen, dan is het een zeer betrouwbare camera. Prima.

De DRO ( Dynamic Range optimalisatie) werkt als een trein op de Sony @7III. Van standje 1 tot 5 zeer goed bruikbaar en iets genuanceerder vergeleken met oudere Sony camera's. Op dat punt is de 7 II wat subtieler maar vooral beter doseer baar geworden.
Stacks Image 194
24 miljoen pixels is meer dan genoeg voor de meeste fotografen. En het is bloedscherp bij de Sony. In combinatie met de Leica objectieven echt een hele sterke combinatie. De Sony objectieven laten nog wel eens soms wat te wensen over. Verder niets dan lof.
Stacks Image 202
Het menu van de Sony camera is verbeterd. Ik heb het niet kunnen waarnemen. Ik blijf het een doolhof vinden. Dat kan ook aan mij liggen. Ik weet het. Ik kan blindelings mijn weg vinden op ieder merk camera, maar niet op die van Sony. Ik laat dit dus niet meewegen in mijn oordeel. Maar alles zit erin. Bedenk het maar en het is er. Alleen is soms de vraag waar?
Omdat deze test een beetje mosterd na de maaltijd is ga ik niet meer alles beschrijven. Alleen de belangrijkste dingen waar ik van mening afwijk ten aanzien van de rest van de mensen die camera's beoordelen.

Ik hoef dus nu niet meer te schrijven dat de grip van de Sony niet lekker aanvoelt. Dat schreef iedereen voor mij ook al. Nee, de belangrijkste pijnpunten van deze camera zijn het niet kloppende histogram en hoge lichten scherm. Fuji ligt al jaren onder loep bij mij en eigenlijk is de Sony nog een tandje erger. Bij Fuji klopt 1 ding niet en bij Sony twee dingen. Maar wel verdraaid lastig dat die twee alles met elkaar te maken hebben. Het goed beoordelen van de te maken of gemaakte foto is erg lastig op deze manier. En je weet het niet heel snel heel erg zeker dat je goed zit met je belichting. Voor mij een reden dat ik niet deze camera zal promoten. Hoe goed hij verder ook is.

Een Nederlandse uitdrukking is: " Meten is weten". En dat is knap lastig met de @7 III.

In principe zou ik de camera iedereen met een wat grotere portemonnee kunnen aanraden. Er komen echt hele mooie foto's uit. Maar de werkwijze is te omslachtig door de gemelde gebreken. En dat anderen dat niet melden komt alleen maar omdat ze niet zo nauwkeurig fotograferen en kijken. Ik kijk nu eenmaal anders en kritischer. En daarom heb ik alsnog deze test nog een keer geschreven. Want hoe ik het went of keer, Sony is een belangrijke marktspeler en dit is misschien wel de belangrijkste camera voor Sony. Misschien dat de verbeteringen plaatsvinden in de iV versie. Ik heb hem nog niet zien langskomen. Maar als ik zie dat Fuji haar problemen op dit gebied niet oplost heb ik er niet zoveel vertrouwen in dat Sony dit wel doet. Het is niet de eerste Sony camera met dit probleem.

1949 euro voor deze camera is inmiddels ook wel een beetje achterhaald door de tijd. De prijs is te hoog als ik het vergelijk met een Nikon Z5, Z6 of een Canon RP.


De plussen
• Zeer goede beeldkwaliteit
• Groot dynamisch bereik
• Goede instellingen witbalans
• Goed draadloos flitssysteem
• Goed werkend stof reductie systeem
• Mooi kantelbaar scherm
 
De minnen
• Histogram is niet betrouwbaar
• Hoge lichten scherm klopt niet, knippert te vroeg
• Aardig aan de prijs
Resumé:
Hele mooie en goede camera. Maar wel met een paar belangrijke gebreken zoals ik ernaar kijk.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
9.5
9.0
8.5
8.5
7.5
8.0
Beoordeling 8.5